Šťavnaté, lahodné a sladučké kokosové blondies bez cukru – to je koláč, ktorý rozjasní aj ten najdaždivejší deň.
Ja viem, začínať ďaľší jesenný recept tým, že vonku prší a dať si dobré jedlo je vrcholom pohody je už klišé. Ale čo mám robiť, keď je to naozaj tak? Hlavne keď tým jedlom sú tieto blondies be cukru…
Koniec koncov, zabaliť sa v deke a dať si koláč – na tom nie je nič zlé. Na jeseň sa to priam vyžaduje a je to úplne „hygge“. Pravdepodobne ste už tento dánsky výraz počuli veľakrát. Vyjadruje niečo ako pohodu a je śučasťou dánskej kultúry. Mala som to šťastie zažiť to na vlastnej koži počas 5 rokov bývania tam. Od Dánov sa máme čím inšpirovať, a to nie len hygge-ovaním. Môžete si o tom viac prečítať tu 🙂 .
Späť však k tomu, kvôli čmu sme tu – tieto dokonalé blondies bez cukru. Sú prirodzene sladké vďaka banánu a orechovému kešu-kokos maslom. Najlepšie ich opisuje anglický výraz „gooey“ ktorý asi nemá v slovenčine obdobu, ale zrejme vete čo myslím. Sú proste šťavnaté, mäkkučké a podobné ako brownies..len sú.. no.. blond 🙂 Hlavným rozdielom je obsah čokolády a kakaa. V blondies nie sú. Čokoládu milujem, ale tieto blondies bez cukru sa zaobídu aj bez nej. Ak ste však beznádejný čokoholik, tu nájdete recept na dokonalé brownies bez cukru.
Kešu-kokos maslo mám z Powerlogy a hodí sa mi sem najviac, ale samozrjeme môžete použiť akékoľvek iné. Viem si to predstiviť napríklad aj s mandľovým z DMky z lúpaných mandlí. Len potom pridajte viac kokosu pre viac kokosovú chuť. Do receptu môžete pridať aj napríklad naseknaé makadamiové orechy, alebo kúsky čokolády. Na záver som koláčik ozdobila ešte kešu-kokos maslom, kokosovými čipsami a ružovými lupeňmi.
Na 15x15cm formu budeme potrebovať:
- 1 zrelý banán
- 1 vajíčko
- 5 PL kešu-kokos masla, alebo iného orechového masla
- 1 PL kokosovej múky
- 2 PL strúhaného kokosu
- vanilka
Postup:
1. Banán popučíme na kašu, pridáme vajíčko a prešľaháme. Pridáme orechové maslo a znovu premiešame.
2. Vmiešame kokosovú múku a kokos, prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C 15 minút.
3. Pred krájaním necháme úplne vychladnúť.