Populárny koláčik v slovenských domácnostiach. No tentokrát prinášam recept na makový koláč lenivej gazdinej bez múky a cukru. Dá sa to a je to veľmi jednoduché!
Koláč lenivej gazdinky – dosť antifeministický názov, ale podľa mňa tomu vďačí kvôli nepomletému maku. A ja ako správna lenivá (čítaj zaneprázdnená na homeoffice) gazdiná nemám čas ešte aj mlieť mak. Takže názov -skoro- sedí, haha.
V každom prípade obľúbený koláč vo veľa domácnostiach a receptov asi rovnako veľa, každý má ten svoj. No tentokrát prichádza v bezmúčnej a bezcukrovej podobe a vylepšený o slivkovú a čoko vrstvu. Lebo však prečo nie. Mňam!
Inak myslím, že som konečne prišla na super bezmúčny bezcukrový recept na piškótu a nebojím sa použiť vo viac receptoch 😀 Ako viete, ja milujem keď sa mi podarí dobré cesto potom ho používať s obmenami na rôzne iné koláče. Odporúčam to aj vám, lebo ušetríte si tak veľa nervov a peňazí pri nepodarených koláčoch. Hlavne tých peňazí, keď sa bavíme o bezmúčnom pečení, kde sa používa mandľová múka.
Tento makový koláč lenivej gazdinej bez múky som vylepšila o vrstvu slivkového džemu. Lebo mak a slivky = veľká láska. Použila som poctivý slivkový lekvár bez pridaného cukru iba zo sliviek bez pridania konzervačných látok, z Tržnica Nivy. Na 100g tohto lekváru je použitých 335g ovocia.. v takom lekvári bežnom z obchodu viete koľko? 170g.
Dobrý koláč začína skvelými surovinami, na tom sa určite zhodneme 🙂 Vlastne, každé dobré jedlo 🙂
Na 15 x15 cm formu budeme potrebovať:
- 175g mandľovej múky (mletých mandlí, nie odtučnenej)
- 3 vajcia
- 150g bieleho jogurtu (min. 3,7% tuku)
- 2 PL kokosového oleja
- 1 ČL prášku do pečiva
- 10 kvapiek stévie (môžeme vynechať)
- 3 PL celého maku
Na vrch: - 3 PL slivkového džemu
- 70g čokolády+1 ČL kokosového oleja
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme do penista. Pridáme jogurt, kokosový olej a stéviu a premiešame.
- Pridáme suché suroviny – mandľovú múku a prášok do pečiva. Zamiešame a pridáme mak.
- Dáme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre približne 30 minút na 180°C.
- Keď koláč vychladne, potrieme džemom a polejeme roztopenou čokoládou zmiešanú s kokosovým olejom.