Hľadáte koláč bez cukru, ktorý zaujme a ozdobí váš stôl? Tento špeciálny čokoládovo-jahodový tart bez cukru a bez múky zaručene ohúri každého hosťa.
Chrumkavé cesto, vláčna čokoládová vrstva a lahodná krémová jahodová vrstva robia z tohto koláčiku niečo špeciálne. Aj keď sa zrovna v kuchyni necítite ako doma, tento koláč zvládnete ľavou zadnou.
Ja milujem túto moju formu na tarty, ale používam ju málo a na nízkosacharidové pečenie som ju nepoužila ešte tuším nikdy. Tak som sa to rozhodla zmeniť. Inšpirácie je všade plno, ale chcela som staviť na klasickú kombináciu jahôd a čokolády, ktorou sa nedá nikdy nič pokaziť.
A nepokazilo sa! 🙂 Nezľaknite sa dlhého postupu – je to naozaj jednoduché. Jediné, čo vám môže chýbať je trpezlivosť pri chladení koláčika. Ja som tento koláč bez cukru totižto chcela zjesť hneď. 🙂
Na 23cm formu budeme potrebovať:
Cesto:
- 105g mandľovej múky
- 35g kokosovej múky
- 30g masla
- 1 vajíčko
- keto sladidlo podľa chuti – nemusí byť!
- 2 PL kokosového oleja
Čokoládová vrstva:
- 100g čokolády 85%
- 100ml smotany na šľahanie (33%) 2 PL masla
Jahodová vrstva:
- 225ml smotany na šľahanie (33%)
- 1 vanilkový lusk (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
- hrsť mrazených jahôd
- 5 plátkov želatiny
TIP: Ovocie môže byť pokojne mrazené, stačí ho najprv rozmraziť.
Postup:
- Cesto na veľkú tartaletku si pripravíme podľa postupu ako na malé tartaletky. Po upečení necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme čokoládovú vrstvu. Čokoládu nalámeme do misky na malé kúsky. V hrnci si zohrejeme smotanu na šľahanie – musí byť horúca, ale nie vriaca. Horúcou smotanou zalejeme nalámanú čokoládu a miešame, kým nevznikne hustá ganáž. Pridáme maslo a znovu poriadne premiešame. Necháme trochu vychladnúť a nalejeme na upečené cesto.
- Jahodovú vrstvu začneme prípravou želatíny. Plátky namočíme do vody a necháme 10 minúť napučať v pár lyžičkách vody. Následne ju roztopíme vo vodnom kúpeli alebo na veľmi miernom plameni.
- Nevyšľahanú smotanu nalejeme do hrnca so širším dnom. Vanilkový lusk pozdĺžne rozrežeme špičkou noža a vanilku vyškriabeme. Obsah lusku zmiešame v hrnci so smotanou. Smotanu s vanilkou ohrievame na miernom plameni aspoň 5 minút, aby sa chuť vanilky rozvinula. Pridáme popučené (alebo pomixované) jahody na kašu a následne vlejeme rozpustenú želatinu. Prevaríme, odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť.
- Jahodovú vrstvu vylejeme na čokoládovú vrstvu, ozdobíme a necháme v chladničke aspoň 2-3 hodiny, kým všetky vrstvy nevytuhnú.