Mäkkučký perník bez cukru a bez múky, ktorý chutí úplne dokonalo.
Už je to oficiálne menej ako 2 mesiace do Vianoc. Aký k tomu máte postoj? Ja osobne sa veľmi teším, lebo milujem vianočné obdobie, prípravy a čas s rodinou. Na druhej strane to podľa mňa sa to značne preháňa, keď už teraz sú v obchodoch vystavení Mikuláši.
Nie je nič, čo mi pripomína Vianoce viac ako vôňa perníčkov, resp. perníkového korenia. A preto v ho v predvianočnom období používam čo njaviac – do kaší, tvarohu, dezertov..všade!
V Dánsku som vedela zohnať také skvelé už namiešané preníkové korenie bez cukru. Bola tam škorica, klinčeky, pomarančová kôra, zázvor a neviem čo ešte. Dúfam, že také zoženiem aj tu. 🙂 Máte nejaké tipy? 🙂
Môj posledný sáčik tohto korenia si šetrím a míňam len na špeciálne veci – a tento perník bez cukru ním určite je. Recept bol publikovaný vo Valentínskom e-booku a nebojím sa povedať, že to je jeden z najlepších sladkých receptov na niesomzcukru.sk. Fakt. Nepreháňam. Súperí o prvú priečku snáď len s dokonalou bábovkou.
Perník je neskutočne mäkkučký a štavnatý – žiadne vysušenie. Nie je bez chuti, aj keď tam nie je cukor, ani sladidlo. To vďaka perníkovému koreniu. A tá čokoládka navrchu! Mňam!
Na 10 porcií budeme potrebovať:
- 150g mandľovej múky
- 4 vajíčka (bielky a žĺtky oddelene)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 3 PL kakaa
- 3 ČL perníkového korenia
- 125g mascarpone
- 30g masla
TIP: Vychladnutý perník potrite malinovým chia džemom a polejte rozpustenou čokoládou.
Postup:
- Bielka a žĺtka si rozdelíme do dvoch misiek. Bielka vyšľaháme do tuha.
- K žĺtkam pridáme mascarpone a roztopené maslo a vyšľaháme do homogénnej hmoty.
- V ďalšej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie. Tieto postupne primiešame metličkou k žĺtkovej zmesi. Ak je cesto príliš husté, môžeme pridať 50 ml vody, avšak treba myslieť nato, že po pridaní bielok cesto zredne.
- Nakoniec primiešame jemne, po častiach vyšľahané bielky, kým sa nespoja s cestom.
- Pečieme v zapekacej mise 27×18 cm vyloženou pečiacim papierom na 180°C približne 40 minút.