Nízkosacharidové vanilkové Vianoce u vás doma. Mňam!
Už sa teším ako malé dieťa! Nielen na Vianoce, ale najmä nato, ako konečne pídem domov. Príchody a odchody, na to som si už po takmer piatich rokoch v Dánsku zvykla. Ale príchody na Vianoce, to má svoje špeciálne čaro. Zrazu mi nevadí únava, ani zima, ani krátke dni a skoré stmievanie.
Najlepšie je aj tak sadnúť si na gauč s teplým čajom v ruke a oddychovať v kruhu rodiny. Rozprávať sa, vtipkovať a užívať si prítomnosť jeden druhého. (Áno, keď už nebývam doma, je mi to vzácne :D) Tieto chvíle sú pre mňa najlepšie. Ešte keby vonku nasnežilo, ideálnejšie Vianoce si neviem predstaviť.
K Vianociam neodmysliteľne u nás doma patrilo pečenie koláčikov s mamou. Vyhradili sme si deň, či dva a vypekali 8 druhov koláčov pre celú rodinu. Ako som bola staršia, pečenie sa stalo tradícou (a pridala sa k nám aj fľaša vína, či Baileys) a vypekali sme často až do noci.
Teraz, keď bývam 1000km ďaleko a cez Vianoce chodím domov na pár dní, pečenie veľmi nestíham. Ale aj tak pečieme spolu – cez Skype :)) (Len škoda, že si nejde aj štrngnúť online:)) Keď raz budem veľká, určite by som chcela mať takúto tradíciu s deťmi aj ja.
Tradície sú pre mňa dôležité, ale ide skôr o ten pocit spolupatričnosti a lásky a nostalgie, ako o samotné koláčiky. Preto ak chcete mať Vianoce cukrfree a bez ujmy na dobrom pocite, vyskúšajte tieto vanilkové rožky – bez cukru a bez múky, ale stále vianočné 🙂
Neviem ako u vás, ale u nás sú teda vanilkové rožky vianočnými stálicami!
Na 15-20 rožkov budeme potrebovať:
- 50g mandľovej múky
- 50g mletých vlašských orechov
- 35g kokosovej múky
- 1 vajíčko
- 50g masla
- vanilka (1 struk) alebo podľa chuti
- keto sladidlo podľa chuti – nemusí byť!
TIP:Upečené a teplé vanilkové rožky obaľte v troške práškového sladidla (napríklad v erythritole).
Postup:
- Všetky suché ingrediencie zmiešame v miske.
- Pridáme vajíčko, zľahka premiešame.
- Pridáme maslo a rukami umiesime cesto. Konzistenciou by malo byť ako klasické maslové. Následne vytvarujeme rožky. Tvarujú sa tažšie ako klasické, treba byť opatrný, cesto sa môže drobiť.
- Rožky poukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme na 190°C zhruba 15 minút dozlatova.