Tak dobrý, že si nikto ani nevšimne, že je bez cukru.
Z takmer každej kaviarne na mňa z vitrínky požmurkáva cheesecake, alebo jeho variácie. Cheesecake vraj pôvodne pochádza z Grécka, ale všetci dobre vieme, že najviac sa preslávil v Amerike. Spodok z chrumkavých maslových sušienok a vrstva z lahodného krémového syru. Mňam!
No poviem vám, že keď som tento upiekla, bol mi jeho pôvod ukradnutý. Uchvátila ma totiž jeho chuť a vláčnosť, takže na nič iné som nemyslela. Fakt by som nepovedala, že by bol nízkosacharidový a bez cukru. Malinový džem dodal koláčiku šťavnatosť a tú správnu chuť, takže ak nemusíte, určite túto vrstvu nevynechajte.
Príprava tohto nízkosacharidového „gurmánskeho skvostu“ (ako to ohodnotil môj frajer) je trochu dlhšia. Cheesecake sa totiž dlhšie pečie a ideálne by sa mal nechať po dopečení niekoľko hodín v rúre, aby nevyschol.
Ale asi si viete predstaviť level (ne)trpezlivosti, keď vám koláčik rozvoniava po celom byte. Takže som ho vybrala takmer hneď po upečení z rúry, chvíľku počkala a šup s tým do chladničky. Čuduj sa svete, nevyschol!
Vrch som poliala 99% čokoládou roztopenou s lyžičkou kokosového oleja. Poleva bola krásne lesklá a tak akurát tuhá – nerozlievala sa, ale nebola ani ako kameň.
Odporúčam tento dezert všetkými desiatimi! Manžel sa bude oblizovať až za ušami, návšteva bude skladať oslavné ódy a deti si vypýtaju dupľu. 🙂
Na 19cm formu budeme potrebovať:
Základ
- 75g mandľovej múky
- 30g masla
- 1 PL erythritolu – nemusí byť!
- ½ ČL vanilkového extraktu – nemusí byť!
Krém
- 4 PL domáceho malinového chia džemu
- 300g cream cheese – napríklad Philadelphia
- 60ml šľahačkovej smotany (min. 33%)
- 1 vajíčko
- 1 žĺtko
- 1 ČL erythritolu – nemusí byť!
- ½ ČL citrónovej kôry – nemusí byť!
Postup:
- Maslo si roztopíme, až kým nemá hnedastú farbu. Dáme dolu z plameňa a primiešame mandľovú múku, erihrytol a vanilku. Poriadne premiešame a vytvoríme rukami cesto, konzistenciou ako klasické maslové.
- Prstami natlačíme na dno formy vystlanej pečiacim papierom a pečieme v rúre asi 10 minút na 180°C do zlatova. Vyberieme, a necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme cheesecake krém. V miske ručnou metličkou dobre premiešame všetky ingrediencie okrem malinového chia džemu.
- Na vychladené cesto nanesieme lyžicou malinový chia džem a následne naň vylejeme krém.
- Pečieme na 200°Cpribližne 15 minút, potom znížime teplotu na 140°C a dopekáme ďaľších približne 45 minút. Po dopečení necháme aspoň 30 minút v rúre.
- Necháme vychladnúť a vložíme do chladničky aspoň na pol hodinu.
- Ja som vychladený cheesecake ešte poliala roztopenou horkou čokoládou (40g) zmiešanou s lyžičkou kokosového oleja.