Jemný, nadýchaný, makový a šťavnatý vďaka marhuliam. Taký je bezlepkový makový koláč bez múky a cukru s marhuľami.
Už dlho som chcela upiecť niečo s makom. Minulý víkend som dostala domáce, krásne marhule – a bolo rozhodnuté. Bude makový koláč s marhuľami! Samozrejme bezlepkový makový koláč bez múky a cukru s marhuľami 🙂
Popravde som sa receptom inšpirovala niekde na Instagrame, ale tam sa používala jablková výživa. Tú som doma nemala, tak som improvizovala a nahradila ju tvarohom. Nakoniec z toho vznikol fantastický bezlepkový makový koláč z pár základných surovín.
Keďže pečiem zdravšie, rozhodla som sa koláč nesladiť klasickým cukrom. Namiesto toho som použila čakankový sirup – ten používam do dezertov často a rada, lebo nemá žiadnu dochuť ako napríklad stévia, či iné sladidlá. Odporúčam koláčik dosladiť, nakoľko je tam dosť maku a môže to byť horké, ak si to neosladíte. Ak vám to vyhovuje, použite med alebo iné sladidlo podľa chuti.
Otestovala som koláč hneď ako vychladol a úprimne som sa potešila, lebo mi strašne vyšiel 🙂 . Chutí ako leto na tanieri. Môžete ho jesť len tak, rovno z plechu, alebo podávajte s bielym jogurtom – to bolo ešte lepšie a osviežujúcejšie v týchto letných dňoch.
A ak nemáte marhule, nezúfajte. Tento bezlepkový makový koláč bude super s akýmkoľvek sezónnym ovocím, ktoré budete mať po ruke – čerešne, maliny, jahody, višne, čučoriedky..čokoľvek. Aké ovocie by ste si dali navrch vy?
Inak z marhúľ som robila už aj tento vegánsky koláčik, či aj bezmúčnu a bezcukrovú verziu bublaniny s broskyňami, tak ak máte radi letné ovocné dezerty, určite nevynechajte ani tieto 🙂
Na 9 kociek (15x15cm forma) budeme potrebovať:
- 100g mletého maku
- 3 vajcia
- 120g jemného tvarohu (polotučného)
- 1 PL čakankového sirupu, alebo iného sladidla – odporúčam dosladiť
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- štipka mletej vanilky
- 2 veľké marhule
Postup:
- Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme do tuha, odložíme bokom.
- K žĺtkam pridáme tvaroh a sladidlo a premiešame. Následne pridáme mak, vanilku a prášok do pečiva. Premiešame. Pridáme vyšľahané bielka a zľahka zamiešame, aby sa suroviny spojili.
- Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a na vrch poukladáme nakrájané marhule.
- Pečieme cca 35-40 minút na 180°C vo vopred vyhriatej rúre, dozlatova.