Bezlepkový makový koláč bez múky a cukru s marhuľami

Dezerty, Recepty

Jemný, nadýchaný, makový a šťavnatý vďaka marhuliam. Taký je bezlepkový makový koláč bez múky a cukru s marhuľami.

Už dlho som chcela upiecť niečo s makom. Minulý víkend som dostala domáce, krásne marhule – a bolo rozhodnuté. Bude makový koláč s marhuľami! Samozrejme bezlepkový makový koláč bez múky a cukru s marhuľami 🙂

Popravde som sa receptom inšpirovala niekde na Instagrame, ale tam sa používala jablková výživa. Tú som doma nemala, tak som improvizovala a nahradila ju tvarohom. Nakoniec z toho vznikol fantastický bezlepkový makový koláč z pár základných surovín.

Keďže pečiem zdravšie, rozhodla som sa koláč nesladiť klasickým cukrom. Namiesto toho som použila čakankový sirup – ten používam do dezertov často a rada, lebo nemá žiadnu dochuť ako napríklad stévia, či iné sladidlá. Odporúčam koláčik dosladiť, nakoľko je tam dosť maku a môže to byť horké, ak si to neosladíte. Ak vám to vyhovuje, použite med alebo iné sladidlo podľa chuti.

Otestovala som koláč hneď ako vychladol a úprimne som sa potešila, lebo mi strašne vyšiel 🙂 . Chutí ako leto na tanieri. Môžete ho jesť len tak, rovno z plechu, alebo podávajte s bielym jogurtom – to bolo ešte lepšie a osviežujúcejšie v týchto letných dňoch.

A ak nemáte marhule, nezúfajte. Tento bezlepkový makový koláč bude super s akýmkoľvek sezónnym ovocím, ktoré budete mať po ruke – čerešne, maliny, jahody, višne, čučoriedky..čokoľvek. Aké ovocie by ste si dali navrch vy?

Inak z marhúľ som robila už aj tento vegánsky koláčik, či aj bezmúčnu a bezcukrovú verziu bublaniny s broskyňami, tak ak máte radi letné ovocné dezerty, určite nevynechajte ani tieto 🙂


Na 9 kociek (15x15cm forma) budeme potrebovať:

  • 100g mletého maku
  • 3 vajcia
  • 120g jemného tvarohu (polotučného)
  • 1 PL čakankového sirupu, alebo iného sladidla – odporúčam dosladiť
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • štipka mletej vanilky
  • 2 veľké marhule

Postup:

  1. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme do tuha, odložíme bokom.
  2. K žĺtkam pridáme tvaroh a sladidlo a premiešame. Následne pridáme mak, vanilku a prášok do pečiva. Premiešame. Pridáme vyšľahané bielka a zľahka zamiešame, aby sa suroviny spojili.
  3. Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a na vrch poukladáme nakrájané marhule.
  4. Pečieme cca 35-40 minút na 180°C vo vopred vyhriatej rúre, dozlatova.
Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.