Dokonalo jemné cesto, obalené v čokoláde a posypané strúhaným kokosom. To sú kokosové ježe bez cukru, múky a mlieka, ktoré nesmú chýbať na vianočnom stole.
Kokosové ježe sú obľúbeným zákuskom slovenských domácností. Objavujú sa najmä v čase Vianoc. Aby som pravdu povedala, my sme ich doma nikdy v živote nerobili. No to je aj dôvod ich vyskúšať urobiť v bezcukrovej verzii.
A keďže v čase Vianoc skoro všetci stresujú a určite všetci nestíhajú (haló, chodenie do roboty??) tak tento recept na kokosové ježe bez cukru je ako vždy – jednoduchý. Jednoducho všetko v jednej miske zmiešate, upečiete a oblejete čokoládou. Jednoduché. A výsledok stojí za to.
Keď som recept skúšala, nemala som žiadne očakávanie (život ma naučil ich pri nových receptoch nemať). Snažila som recept urobiť bez mlieka a mleičnych výrobkov ako takú výzvu, či sa to vôbec bude dať. No a podarilo sa!. Cesto je krásne vláčne, žiadna sušienka. Chutí a vonia kokosom a pri pečení vám prevonia celý byt. Mňam.
A navrchu krehučká vrstva čokolády, do ktorej keď kusnete, krásne zachrumká. Čerešničkou na torte..teda na ježovi sú už len jemné kokosovoé vločky:) Je to skutočne koláč plný chuti a chutil aj ľuďom, ktorí bežne do koláču nasypú pol kila cukru 🙂 Adam by najradšej zjedol celý plech.
Slávnostne zaraďujem tento koláčik do mojich vianočných stálic. Vyskúšate aj vy?
Kokos, kokosovú múku a mandľovú múku mám zo svetplodu.sk.
Na 9 malých kusov (15×15 cm forma) budeme potrebovať:
90 g mandľovej múky
2 vajcia
2 PL strúhaného kokosu
3 PL kokosového oleja (roztopeného)
4 kvapky stévie
vanilkový extrakt
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Poleva:
asi 50 g horkej čokolády
1 ČL kokosového oleja
4 PL strúhaného kokosu
Postup:
- Vajcia vyšľaháme do penista. Pridáme roztopený kokosový olej, vanilkový extrakt a stéviu. Premiešame.
- Pridáme mandľovú múku, kokos a prášok do pečiva. Vymiešame do hladka.
- Do formy vystlanej papierom na pečenie dáme cesto a pečieme cca 30 min. na 180°C.
- P upečení necháme úplne vychladnúť a nakrájame na 9 kusov.
- Medzitým si roztopíme čokoládu s kokosovým olejom.
- Upečené koláčiky namáčame v čokoláde a položíme na tanier pokrytý papierom na pečenie. Keď čokoláda začne tuhnúť, obalíme v strúhanom kokose. Skladujeme v chladničke.