Kto miluje horkú čokoládu, nech sa prihlási. A čo takto ju ešte obliecť do jesenného šatu? To sa hlásim dvojnásobne. Táto jesenná čokoláda so škoricou a kardamomom poteší oči aj chuťové poháriky.
Čokoládu milujem, no takto v jesennom šate ešte viac. Minulý rok na Vianoce som pripravila vianočnú verziu, vhodnú ako darček, čo ma inšpirovalo aj na vytvorenie jesennej verzie. Kombinácia tekvicových semiačok, výrazných červených goji bobuliek a žltých jedlých kvietkov mi prišla extrémne vhodná. A určite obzvláštnia každú čokoládu. No keď ešte pridáme škoricu a kardamóm – táto čokoláda je bezchybná a hlavne – čo môže byť viac jesenné.
Keď ju nechcete skladovať v chladničke, môžete ju skúsiť temperovať, nemala by sa potom topiť. Priznám sa, túto techniku som ešte neskúšala – a dosť sa zato hanbím. Pritom to nie je žiadna raketová veda, ale mám voči tomu nejaký psychický blok – ako v minulosti s kysnutým cestom. V tomto článku po anglicky je to pekne všetko vysvetlené, tak ak máte čas, určite si to pozrite a vyskúšajte. Chystám jeden vianočný recept, kde sa mi temperovaná čokoláda zíde, tak to možno vyskúšam 🙂
No a samozrejme – čokoládu s výborným zložením, orechy, sušené ovocie a jedlé kvety nájdete na svetplodu.sk, odkiaľ všetky tieto prísady mám 🙂
Na 1 bežnú tabuľku čokolády budeme potrebovať:
- 100 g horkej čokolády
- 1/2 ČL mletej škorice
- štipka mletého kardamomu
- 3 PL nasucho opražených tekvicových semiačok
- 2 PL goji
- 1 PL jedlých kvietkov
- 2 PL nasekaných makadamiových orechov
Postup:
- Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Vmiešame škoricu a kardamom a poriadne zamiešame.
- Nalejeme do hranatej formy pokrytej papierom na pečenie (alebo rozotrieme do požadovaného tvaru) a posypeme ostatnými surovinami – semiačkami, goji, kvietkami a nasekanými orechami.
- Dáme do chladničky a necháme stuhnúť aspoň 40 minút. Pred podávaním nasekáme. Skladujeme v chladničke.