Netradičný slaný koláč, ktorým ohúrite? Slaná galetka bez múky plnená paradajkami, syrom a šunkou splní všetky očakávania.
Pýtate sa, čo je to galetka? Rustikálny „galette“ originálne pochádza z Francúzska. Teda aspoň názov určite. Vo francúzštine sa pojmom galette označuje akýkoľvek tenký koláč v tvare kruhu, s akoukoľvek plnkou, či už slanou alebo sladkou. Necháva sa teda priestor na kreativitu. Bonusom je, že na galette nepotrebujete formu, stačí iba obyčajný plech.
Po tom, ako som doma urobila veľkú galetku plnenú broskyňami a jahodami, chcela som vyskúšať aj slanú verziu. A keďže som ju chcela podávať ako obed, urobila som tri individuálne porcie. Môžete samozrejme aj urobiť jednu väčšiu a nakrájať.
Slaná galetka je sýty koláčik aj vďaka mandľovej múke a syru. Chrumkavé cesto a vnútri lahodná šunka…rajčinky zasa zaručujú, že koláč nie je suchý.
S koláčikom je síce trošku viac práce, lebo musíme cesto vyvaľkať, ale slaná galetka bez múky stojí to zato. Verte mi 🙂 Adam ju zjedol asi za 2 minúty. Ideálne na špeciálny obed, či večeru pri víne, alebo keď sa chcete blysnúť pred návštevou.
Tak čo, vyskúšate?
Na 3 porcie budeme potrebovať:
Cesto:
- 170 g mandľovej múky
- 30 g kokosovej múky
- 60 g masla
- 1 vajce
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL oregana
- 1/2 ČL sušenej bazalky
- 1/2 ČL sušeného cesnaku
Plnka:
- 3 PL paradajkového pretlaku (ochuteného bazalkou, soľou, oreganom)
- 6 plátkov jamón šunky (alebo schwarzwaldskej, či prosciutta)
- 100g cherry paradajok
- 50g strúhanej mozarelly
Postup:
- Mandľovú múku zmiešame s kokosovou, pridáme soľ a korneiny, premiešame. Pridáme vajco a zmäknuté maslo. Rukami alebo v robote vymiešame hutné cesto, konzistenciou ako maslové. Vytvarujeme guľu.
- Cesto rozdelíme na tri časti. Každú časť položíme papier na pečenie a prikryjeme druhým listom papiera na pečenie. Vyvaľkáme do kruhu, nie veľmi na tenko, aby sa nám cesto nelámalo. Stred v tvare kruhu potrieme pretlakom, približne 3 cm od kraja. Naukladáme naň šunku, rajčiny prekrojené na polovicu a posypeme mozarellou.
- Následne kraje zložíme a dáme piecť na cca 30 minút na 185°C.
- Necháme trošku vychladnúť, ozdobíme čerstvou bazalkou a podávame.