Že polievka nemôže byť sýta? Omyl! Táto krémová brokolicová polievka vám nahradí obed – lebo si na sto percent vypýtate dupľu.
Koľkokrát sa vám už stalo, že neviete, čo variť? Mne asi tak každý druhý deň. Preto nikdy nie je dosť receptov z jedného hrnca. Sýtych, jednoduchých a s čo najmenej zašpineného riadu.
Taká je aj krémová brokolicová polievka. Jendoducho všetko dáte do jedného hrnca a hotovo. V podstate. Ja som sa rozhodla už aj tak sýtu (haló? čedar v polievke? mňam!) vylepšiť plátkami chrumkavej slaniny. A poviem vám, že som bola najedená až do večera.
Tým, že je taká super krémová, je to ultimátne „comfort food“. No jednoducho jedlo, ktoré sa hodí k takému pohodlíčku na gauči. A k deke. Takže bonusové body, ak ste celý deň vymrzli na prechádzke vonku a doma si dáte túto polievku. Garantujem, že vtedy bude chutiť aspoň tak stonásobne lepšie 🙂
Ak nemáte po ruke čerstvú brokolicu, nezúfajte. Pokojne použite tú mrazenú (my máme doma vždy aspoň kilové balenie 😀 ). Hoďte ju rovno do hrnca k cibuli, veď čo budete špiniť ďaľší hrniec. Len vám zrejme pustí viac vody, tak potom uberte na vývare.
Nie ste fanúšik brokolice? Skúste karfiolovú verziu.
Na 3-4 porcie budeme potrebovať:
- 50g masla
- 60g cream cheese (Bánovecká nátierka, Philadelphia..)
- 140g strúhaného čedaru
- 1 cibuľa
- 400g brokolice (jedna brokolica)
- 500ml vývaru alebo vody
- 80 ml šľahačkovej smotany (33%)
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, korenie
- 3-4 plátky slaniny
Postup:
- V hrnci rozohrejeme maslo. Pridáme cibuľu nakrájanú na malé kúsky a roztlačeý cesnak. Restujeme do sklovita.
- Pridáme brokolicu nakrájanú na menšie kúsky a zalejeme vývarom. Varíme na na miernom ohni do zmäknutia brokolice. Následne stiahneme z plameňa a tyčovým mixérom rozmixujeme do hladka.
- Vrátime na sporák, pridáme cream cheese a čedar a miešame, kým sa syr neroztopí. Pridáme soľ a korenie a prmeiešame.
- Medzitým si opražíme slaninu do chrumkava.
- Polievku servírujeme teplú, s opraženou slaninkou.