Dali by ste si niečo na chrumkanie k večernému seriálu, ale čipsy sú na vás príliš nezdravé a mastné? Skúste tieto slané krekry bez múky so suśenými paradajkami a rozmarínom.
Dobre, netvrdím, že tieto krekry bez múky sa vyrovnajú čipsom. To vôbec. Oni sú totiž ešte lepšie!
Po celom dni si chcete urobiť pohodlíčko pri filme. A k tomu patrí niečo na chrumkanie. Lenže väčšina slaných pochúťok je mastných, ťažkých a.. nezdravých. Vymeňte ich za tieto krekry bez múky s príchuťou Talianska – sušené paradajky, rozmarín a parmezán vás tam prenesú na prvý hryz. Nebudete chcieť prestať. 🙂
Na moje prekvapenie tento recept vyšiel na prvý krát. Kuchyňa sa rozvoňala talianskou vôňou a Adam už nedočkavo čakal, kým sa upečú. Čakanie stálo zato, lebo vyšli chrumkavé, voňavé, chuťovo výrazné krekry.
Najlepšie je, že ich môžete napríklad rozkrájať na väčšie kúsky pred pečením a pripraviť si tak „knäckerbröd“, na ktorý si môžete natrieť svoju obľúbenú pomazánku, či nátierkový syr.
Kvalitnú mandľovú múku kúpite napríklad na Svet plodů :).
Budeme potrebovať:
- 1 a 1/2 hrnčeku mandľovej múky
- 1 vajce
- 2 PL parmezánu
- 1/2 vetvičky rozmarínu
- 1 ČL pesta (môžeme vynechať)
- 30g masla
- 6 sušených paradajok
- soľ, korenie
- 1 strúčik cesnaku (môžeme vynechať)
- 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL provensálskeho korenia (oregano, tymián..), čierne korenia
Postup:
- Do food procesora vložíme sušené paradajky a časť mandľovej múky (asi 2 PL) a rozmarín. Mixujeme, kým sa paradajky rozsekajú, suroviny sa prepoja a vznikne sypká mrvenička.
- Presypeme do misky. Pridáme zvyšok mandľovej múky, soľ, korenie, pretlačený cesnak. Premiešame, pridáme vajce a miešame kým vznikne mrvenička.
- Pridáme zvyšok surovín a rukami vypracujeme jednotné cesto (konzistenciou podobné ako linecké) do gule. Je dobré nechať odležať v chladničke aspoň 10-20 minút.
- Následne cesto položíme na pečiaci papier, prikryjeme druhým listom pečiaceho papiera a vyvaľkáme na tenko, asi na 0,5-1 cm. Vrchný papier odstránime a nožom nakrájame na jednotné štvorce/obdĺžniky.
- Pečieme na 175°C približne 15 minút dozlatova. Necháme mierne vychladnúť a servírovať.