Cuketové placky bez múky sú skvelou náhradou zemiakových placiek. Sú však ľahšie, bez múky, bez oleja…no jednoducho zdravšie. A len z troch surovín. Vyskúšate?
Musím povedať, že tieto placky ma prekvapili, fakt. Vždy som sa receptom na cuketové placky tak podvedome vyhýbala, lebo nikdy sa mi nechcelo ich “žmýkať” cez handru a potom ju musieť prať a tak. Pretože cuketa obsahuje veľa vody, ak sa jej nezbavíte, vaše varenie sa môže premeniť na katastrofu.
Zistila som však, že na tento recept to nie je potrebné, stačí použiť ruky a zbaviť sa tak väčšej časti vody. Cesto drží pokope vajíčko a syr. Vďaka syru sú navyše tieto cuketové placky bez múky chrumkavé zvonku a vláčne zvnútra.
Najlepšie je to, že sa nemusia vysmážať a tak si ušetríte nielen svoje zdravie od prepáleného oleja, ale aj kuchyňu. Nebudete musieť vetrať ďalšie dve hodiny :).
Čerešničkou na torte pri tomto recepte je to, že ich máte hotové za chvíľku, z jednej misky a len z troch základných surovín. Tieto cuketové placky bez múky sa dajú servírovať ako príloha k mäsu, ale aj samostatne s jogurtovou, či paradajkovou omáčkou, mňam.
Nie ste fanúšikom cukety? Môžete skúsiť aj karfiolové placky bez múky, ktoré sú tiež len z troch surovín. Tak ktoré si vyberiete? 🙂
Na 6 placiek budeme potrebovať:
- 1 väčšiu cuketu
- 1 vajíčko
- 100g strúhaného ementálu
- 1 strúčik cesnaku (môžeme vynechať)
- soľ, korenie
Postup:
- Cuketu nastrúhame, posolíme a necháme 10 min odstáť. Potom „vyžmýkame“ v rukách, aby sme sa zbavili čo najviac vody. Môžeme použiť aj čistú utierku, do ktorej cuketu zabalíme a vyžmýkame.
- Pridáme vajíčko a syr a zamiešame. Môžeme pridať pretlačený cesnak. Ochutíme soľou a korením.
- Vytvarujeme placky na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme cca 30 min. na 180°C dozlatova. Keď pôjdu odstrániť z papiera na pečenie, sú hotové.