Karfiolová krémová polievka, ktorá sa dá jesť aj v lete a aj napriek svojej jednoduchosti predčí vaše očakávania.
Robila som skvelý svieži letný kurací šalát do nového ebooku a ostal mi kurací vývar. Keďže sa smažím zužitkovať všetko, bolo mi ľúto ho vyhodiť. Tak som urobila “za kýbel” karfiolovej polievky. Našla so totiž karfiol v mrazničke. Asi 3 kilá karfiolu, aby som bola presná 😀
Tak som navarila plný hrniec, taký ako babka používa na nedeľné obedy. Budeme to jesť asi ešte týždeň, ale ani mi to nevadí, lebo táto karfiolová krémová polievka je fakt super a dá sa jesť aj na studeno, čo sa v tomto letnom počasí dosť hodí.
Ak nemáte vývar, pokojne použite vodu, len dochuťte bylinkami, či soľou. Bujóny neodporúčam, najmä kvôli ich zloženiu a obsahu glutamanu sodného. Nie je to teda nič, čo by ste si mali do zdravej a výživnej polievky pridať. 🙂
Na varenie používam väčšinou ghee maslo, teda prepustené maslo neobsahujúce mliečne bielkoviny, pretože vďaka tomu, že má vysoký bod varu, sa tak rýchlo neprepáli. Môžete ho kúpiť napríklad na powerlogy.com a s kódom „niesomzcukru10“ máte na nákup dokonca 10% zľavu 🙂
Budeme potrebovať:
1 cibuľu
2 PL ghee masla
600g karfiolu (ja som mala mrazený)
1L vývaru alebo vody
150ml šľahačkovej smotany
1 strúčik cesnaku, pretlačený
Soľ, korenie
Postup:
1. V hrnci opražíme cibuľu nakrájanú najemno na ghee masle do sklovita. Pridáme cesnak, premiešame kým sa rozvonia a pridáme karfiol.
2. Zalejeme vývarom a pod pokrievkou varíme, kým karfiol nie je mäkký (mrazený asi 25 min).
3. Pridáme soľ, korenie, stiahneme z plameňa a ponorným mixérom vymixujeme dohladka.
4. Vrátime na plameň a za stáleho miešania prilejeme smotanu. Necháme prevariť.
5. Servírujeme teplé alebo studené, s čerstvo namletým korením a bylinkami.