Cvikla v dezerte? Nie nezbláznila som sa. Cviklové brownie cupcakes sú také jemné, vláčne a chutné, že cviklu v nich ani nespozorujete. Mňam!
Cvikla väčšinou nie je obľúbenou zeleninou. A mnoho z nás si ju už vôbec nevie predstaviť v sladkom dezerte. Bola som jednou z takých ľudí, pokiaľ som to nevyskúšala na vlastnej koži (alebo vo vlastnom bruchu?) :).
Cviklu v tomto recepte nie je vôbec cítiť, hlavne vďaka čokoláde, ktorá jej zemitú chuť úplne prekryje. Cvikla brownie osladí a pridá im na vláčnosti. Variť a chladiť cviklu vám môže prísť zdĺhavé – odporúčam teda kúpiť už uvarenú a zabalenú, ak potrebujete urýchliť celý proces. Čo pravdepodobne naozaj chcete.
Pri používaní proteínu si dajte pozor, aký proteín ste zvolili. Bežne dostupné značky obsahúju väčšinou veľa umelých sladidiel a iných látok, ktoré nie sú žiaduce. Voľte teda taký, ktorý má čisté zloženie. Ja osobne používam tento od Powerlogy. Ak ho však nemáte, pokojne nahraďte proteín lyžicou kokosvej múky a pridajte vanilkový extrakt.
Ďaľším dôležitým krokom pri dosiahnutí dokonalých cupcakes je ich pečenie. Je dôležité ich neprepiecť/nevysušiť. Možno sa vám bude stále zdať, že sú nedopečené a budete ich chcieť dopekať a dopekať, až sa vám nakoniec úplne vysušia. Totiž oni majú byť mäkké a „vytuhnúť“ až pri chladení. Takže sa nebojte ich vybrať z rúry skôr, ako sa vám budú zdať dopečené.
A na záver, cviklové brownie cupcakes by nbeoli cupcakes bez krému :). Ja som zvolila môj osvedčený z mascarpone a šľahačky, ale dobre poslúži aj samostatná šľahačka. Pre efekt ju ofarbite troškou cviklovej šťavy. Naozaj iba trošku, aby sa vám krém neroztiekol, keď ho príliš zriedite šťavou. Na vrch posypať nastrúhanou čokoládkou, a je to 🙂
Na 5 muffinov budeme potrebovať:
Cesto:
- ½ uvarenej a vychladenej cvikly
- 1 vajce
- 60g čokolády 90%
- 10g masla
- ½ ČL prášku na pečenie
- 3 odmerky vanilkového proteínu
- 1 ČL kakaa
Krém:
- 30g mascarpone
- 60ml šľahačkovej smotany (33%)
- 1-2 ČL cviklovej šťavy na zafarbenie
TIP: Ak nemáte proteínový prášok, pokojne ho nahraďte 1 PL kokosovej múky, podľa hustoty cesta.
Postup:
- Cviklu rozmixujeme najemno a zmiešame s vajíčkom. Čokoládu roztopíme spolu s maslom vo vodnom kúpeli, necháme mierne vychladnúť a primiešame k cvikle a vajíčku.
- Vmiešame suché suroviny. Formu na muffiny vystelieme papierovými košíčkami (alebo použijeme silikónové formičky, či z tvrdšieho papiera) a plníme cestom do ¾. Pečieme zhruba 25 minút na 175°C.
- Necháme ich úplne vychladnúť. Medzitým si pripravíme krém. Do vyššej nádoby dáme mascarpone a šľahačkovú smotanu a vyšľaháme spolu do tuha. Na záver vmiešame cviklovú šťavu na zafarbenie.
- Krém dáme do cukrárskeho vrecka (alebo sáčku s odstrihnutým koncom) a ozdobíme ním cviklové muffiny.