Krémové bezmäsité jedlo hrajúce chuťami Indie, to je vegánsky daal. Vyskúšajte a neoľutujete!
Keď vonku prší, je to ideálny čas na varenie. Na varenie niečoho teplého, krémového, čo sa hodí do misky a dá sa jesť z pohodlia gauča. A vôbec nebrať v ohľad kalendár, ktorý hlási jún. Vegánsky daal sa totiž hodí do každého ročného obdobia a je to ultimátny comfort food. Jednoducho jedlo, čo urobí dobre na duši 🙂
Je prirodzene vegánsky vďaka kokosovému mlieku, ale ak ho nemáte poruke, pokojne použite kyslú smotanu. Ako vidíte, ja som ho servírovala s kuracím mäskom, takže pre mňa to vegánske nebolo vôbec. Môžete ho podávať so zeleninou, len tak samotný, s karfiolovým pyré, či plackami. Alebo ako prílohu k mäsu. Vegánsky daal je jedlo na každú príležitosť.
Aj keď sa červená šošovica v nízkosacharidovej strave nedoporučuje, 100g surovej šošovice obsahuje približne 50g sacharidov. Záleží teda od toho, koľko sacharidov denne chcete príjmať a teda sa vám tam tento pokrm pokojne môže nutrične „zmestiť“. Navyše obsahuje veľa bielkovín a vlákniny a tak vás dostatočne zasýti.
Ak neviete čo uvariť, vegánsky daal môže byť skvelou inšpiráciou!
P.S. 250g červenej šošovice stojí okolo 60 centov, čiže toto jedlo je veľmi finančne nenáročné 🙂
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 250g červenej šošovice
- 1 biela cibuľa
- 2 hrnčeky zeleninového vývaru
- 4 PL kokosového krému (tuhá časť kokosového mlieka)
- 500ml pasírovaných paradajok
- šťava z polovice citróna
- 3 PL olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli
- 1 ČL čierneho mletého korenia
- 1 ČL garam masala korenia
- 2 ČL mletej kurkumy
- 1 ČL mletého kmínu
- 1 ČL horčice
- 1 ČL mletých koriandrových semiačok
- 1 ČL mletého zázvoru
- 1 ČL mletého chili
Postup:
- Do väčšieho hrnca dáme olej, necháme rozohriať a na miernom plameni na ňom opečieme cibuľu nakrájanú na malé kúsky dozlatova. Pridáme pretlačený cesnak a všetky koreniny a opečieme ešte asi minútku.
- Šošovicu oplachnéme a necháme odkvapkať. Pridáme k cibuli a premiešame. Pridáme citrónovú šťavu. Šošovicu zalejeme vývarom a pasírovanými paradajkami. Necháme variť zhruba 15 minút bez pokrievky.
- Primiešame kokosový krém a varíme ďaľších 10 minút na slabom ohni bez pokrievky do zhustnutia. Jedlo je hotové vtedy, keď je šošovica mäkká.