Vegánsky daal z červenej šošovice

Hlavné jedlá, Recepty

Krémové bezmäsité jedlo hrajúce chuťami Indie, to je vegánsky daal. Vyskúšajte a neoľutujete!

Keď vonku prší, je to ideálny čas na varenie. Na varenie niečoho teplého, krémového, čo sa hodí do misky a dá sa jesť z pohodlia gauča. A vôbec nebrať v ohľad kalendár, ktorý hlási jún. Vegánsky daal sa totiž hodí do každého ročného obdobia a je to ultimátny comfort food. Jednoducho jedlo, čo urobí dobre na duši 🙂

Je prirodzene vegánsky vďaka kokosovému mlieku, ale ak ho nemáte poruke, pokojne použite kyslú smotanu. Ako vidíte, ja som ho servírovala s kuracím mäskom, takže pre mňa to vegánske nebolo vôbec. Môžete ho podávať so zeleninou, len tak samotný, s karfiolovým pyré, či plackami. Alebo ako prílohu k mäsu. Vegánsky daal je jedlo na každú príležitosť.

Aj keď sa červená šošovica v nízkosacharidovej strave nedoporučuje, 100g surovej šošovice obsahuje približne 50g sacharidov. Záleží teda od toho, koľko sacharidov denne chcete príjmať a teda sa vám tam tento pokrm pokojne môže nutrične „zmestiť“. Navyše obsahuje veľa bielkovín a vlákniny a tak vás dostatočne zasýti.

Ak neviete čo uvariť, vegánsky daal môže byť skvelou inšpiráciou!

P.S. 250g červenej šošovice stojí okolo 60 centov, čiže toto jedlo je veľmi finančne nenáročné 🙂


Na 4 porcie budeme potrebovať:

  • 250g červenej šošovice
  • 1 biela cibuľa
  • 2 hrnčeky zeleninového vývaru
  • 4 PL kokosového krému (tuhá časť kokosového mlieka)
  • 500ml pasírovaných paradajok
  • šťava z polovice citróna
  • 3 PL olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL čierneho mletého korenia
  • 1 ČL garam masala korenia
  • 2 ČL mletej kurkumy
  • 1 ČL mletého kmínu
  • 1 ČL horčice
  • 1 ČL mletých koriandrových semiačok
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL mletého chili

Postup:

  1. Do väčšieho hrnca dáme olej, necháme rozohriať a na miernom plameni na ňom opečieme cibuľu nakrájanú na malé kúsky dozlatova. Pridáme pretlačený cesnak a všetky koreniny a opečieme ešte asi minútku.
  2. Šošovicu oplachnéme a necháme odkvapkať. Pridáme k cibuli a premiešame. Pridáme citrónovú šťavu. Šošovicu zalejeme vývarom a pasírovanými paradajkami. Necháme variť zhruba 15 minút bez pokrievky.
  3. Primiešame kokosový krém a varíme ďaľších 10 minút na slabom ohni bez pokrievky do zhustnutia. Jedlo je hotové vtedy, keď je šošovica mäkká.
vegánsky daal
Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.