Konečne karfiolové placky bez múky, ktoré sú jednoduché, rýchle, chutné, bez oleja a s minimom sacharidov. A ešte k tomu len z troch surovín!
Ak obľubujete recepty z jednej misky, kde len nahádžete suroviny, čo už sú v chladničke, tieto karfiolové placky bez múky sú ideálnym receptíkom.
Nielenže sú hotové doslova za 20 minút, bez zbytočne zašpineného riadu, ešte sa dajú s hocičím nakombinovať. Tak sa z nich razom môže stať pizzové cesto, alebo sendvič, ak ich zapečiete so syrom a šunkou.
Tiež sa dajú chuťovo prispôsobiť – bazalka, tymián na taliansky spôsob, kurkuma, zázvor na áziu a tak ďalej. Kreativite sa medze nekladú 🙂
Podávajte napríklad s paradajkovým dipom, cesnakovo-syrovou omáčkou, k mäsu, alebo len tak, samotné. Spokojnosť všetkých stravníkov zaručená 🙂
Tento recept je súčasťou e-booku Slané recepty pre návštevy, ktorý si môžte stiahnuť tu.
Na 7 placiek budeme potrebovať:
- 350g karfiolu
- 2 vajíčka
- 50g strúhaného tvrdého syru (napríklad parmezán)
- soľ, korenie, mletá paprika
TIP: Placky chutia skvelo napríklad s paradajkovým pretlakom ochuteným talianskymi bylinkami. Cesto je versatilné – môžte ho použiť ako základ na pizzu, zapiecť so syrom a šunkou ako sendviče…
Postup:
- Karfiol si nakrájame na drobno, alebo rozsekáme v procesori tak, aby z neho vznikla “ryža”.
- Karfiol pečieme na sucho na panvici do zmäknutia. Vyparí sa z neho aj prebytočná voda.
- Horúci karfiol z panvice premiestnime do misky, prisypeme parmezán a premiešame. Pridáme 2 vajíčka, koreniny a miešame, kým nevznikne jednotné cesto.
- Na plech pokrytý pečiacim papierom formujeme lyžicou malé placky.
- Pečieme cca 20 minút na 180°C.