Nie je nič lepšie, ako teplá tekvicová polievka v upršaný deň. Jeseň bez nej nie je jeseňou.
Dni sa nám pomaly krátia, vonku úraduje vietor a v regáloch (v lepšom prípade v záhradách) na nás vykúkajú oranžové tekvice. Nielen, že sú chutné, ešte aj jedlá z nich dobre vyzerajú. Veď oranžová je taká pozitívna farba!
Takže ak sa cítite pod psa, či už fyzicky (smrkáte už 75tu vreckovku), alebo psychicky (tma a šero z vás vyciciavajú život), urobte si radosť a uvarte si pekné, chutné a POZITÍVNE jedlo – a tým je tekvicová polievka!
Podľa mňa má však každý recept na tekvicovú polievku, pretože nie je jesene, kedy by na mňa nevyskakovala z každého článku, či príspevku na sociálnych sieťach. V prípade, že internetom sa vyhýbate a nikto vám takúto dobrotku nepredstavil, ja tu pre vás jeden recept mám.
Je úplne jednoduchý, z jedného hrnca. Niektorí napríklad tekvicu pečú, iní používajú špeciálne korenia… Ja však po dlhom dni v práci, alebo uzimenej prechádzke nemám čas špekulovať – a tak ju varím čo najrýchlejšie to ide 🙂
Navyše vám ani nezostane veľa riadov. Najmä, keď ju budete jesť lyžicou rovno z hrnca 🙂
Polievka nie je vaša šálka kávy? Skúste z hokkaido tekvice napríklad tieto koláčiky.
Na 3-4 porcie budeme potrebovať:
- 1 tekvicu hokkaido
- 1 bielu cibuľu
- 3 mrkvy
- voda alebo vývar (cca liter)
- soľ, korenie, sušený cesnak
TIP: Polievku v tanieri polejte tekvicovým olejom a opraženými tekvicovými jadierkami.
Postup:
- Cibuľu nakrájame nadrobno a trošku osmažíme v hrnci.
- Hokkaido prerežeme, vydlabeme semiačka, ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Postup zopakujeme s mrkvou. Pridáme k cibuli, prisypeme soľ, korenie a osmažíme zo všetkých strán. Podlejeme troškou vody (alebo vývaru) a dusíme pod pokrievkou domäkka. Priebežne dolievame vodu.
- Keď je tekvica a mrkva mäkká, zalejeme úplne vodou (alebo vývarom), podľa toho, ako hustú chceme mať polievku. Stiahneme z plameňa a tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka.
- Prevaríme, prípadne ochutíme a podávame teplé.