Ľahučký letný dezert bez cukru a múky. Táto maková nízkosacharidová bublanina s čerešňami bude vaším novým obľúbeným koláčikom. A nielen v lete.
Milujem leto! Slnko, vodu, opekačky, záhradné párty a..letné koláče. Jedným z nich je určte aj bublanina. Spájam si ju s letom, lebo u nás to bol vždy koláčik na spotrebovanie ovocia, ktoré sa už nevládalo zjesť. Bublanina bola zaručeným spôsobom ako deti „prinútiť“ zjesť aj poslednú čerešničku.
Keď nám v Kodani zasvetilo slnko a prišlo (konečne) leto, nemohla som odolať. Možno ma k tomu inšpirovali aj tie čerešne, ktoré už pár dní boli v chladničke a najlepšie chvíle už mali za sebou. Ups. Šup s nimi do koláča!
A koláčom myslím úžasnú makovú bublaninu, nadýchanú, vláčnu a šťavnatú. Prirodzene bezlepkovú vďaka kokosovej múke a prekvapivo nízkokalorickú 🙂 Jeden kúsok má približne 60 kalórii, ak vám z 10x10cm výjde 9 kúskov.
Odporúčam však spraviť rovno dvojnásobnú dávku, lebo táto nízkosacharidová bublanina zmizne skôr, ako ju stihnete nakrájať 🙂
Na 10x10cm formu budeme potrebovať:
- 3 vajíčka
- 4 PL bieleho jogurtu
- 3 PL kokosovej múky
- 2 PL mletého maku
- vanilka
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 hrnčeku čerešní
TIP: Čerešne pokojne vymeňte za akékoľvek sezónne ovocie.
Postup:
1. V miske ručne zmiešame vajíčka a jogurt a vanilku.
2. Pridáme mak, kokosovú múku a prášok do pečiva. Poriadne premiešame, aby sa suroviny prepojili a vzniklo jednotné cesto.
3. Cesto necháme odpočívať 3 minúty. Zatiaľ umyjeme a vykôstkujeme čerešne.
4. Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy (kokosovou múkou), posypeme čerešňami a pečieme v rúre cca 35 minút na 180 °C dozlatova.