Skvelá slovenská dobrota na každý deň.
Dnes sa tešíme z jednoduchého receptu na kôprovú omáčku s fašírkami.
Kôpor je výnimočná bylina, ktorá oplýva špecifickou chuťou a vôňou. Táto rastlina obsahuje množstvo vitamínov, medzi ktoré sa radí napríklad aj vitamín C a A. Je silným bojovníkom proti nachladnutiu, a takisto posilňuje iminutu. Je to veľmi nenáročná bylina, ktorá sa dá vypestovať takmer všade.
Okrem liečivých účinkov kôpru sa pýši aj výnimočnou chuťou, ktorú si určite pamätáte z detstva. My sami pripravujeme kôpor na mnoho spôsobov, ale v podobe omáčky si ho vychutnávame najviac. Pri tomto recepte nie je treba žiadne komplikované suroviny a je to klasika, ktorú si môžete dopriať bez námahy a určite bude chutiť celej rodine 🙂
Kôprová omáčka sa radí medzi jeden z najklasickejších omáčok, a preto dúfame, že vás poteší a bude vám chutiť :).
Na 2-3 porcie budeme potrebovať:
Fašírky:
- 250g mletého bravčového mäsa
- 1 vajíčko
- 1 malá cibuľa
- soľ, korenie, sušený cesnak, mletá paprika
Omáčka:
- 1 malá cibuľa
- 1 cukina
- 400 ml smotany na šľahanie (33%)
- 2 hrste čerstvého kôpru
- ½ ČL psyllium (vláknina)
- soľ, korenie
TIP: Psyllium môžete vynechať – namiesto neho pridajte viac cukiny, alebo menej smotany.
Postup:
- Surové mäso zmiešame s vajíčkom, cibuľou nakrájanou najemno a korením. Poriadne premiešame a rukami vytvarujeme fašírky, ktoré naukladáme na plech pokrytý pečiacim papierom. Pečieme približne 40 minút na 180°C – v polovici pečenia fašírky pretočíme na druhú stranu.
- Medzitým si pripravíme omáčku. Cuketu nastrúhame najemno. V hrnci osmažíme cibuľu nakrájanú najemno spolu s cukinou domäkka, priebežne podlievame troškou vody. Keď je cukina mäkká, zalejeme smotanou a povaríme pár minút.
- Hrniec odstránime z plameňa a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka.
- Vrátime na sporák, znovu povaríme a pridáme najemno nasekaný kôpor. Premiešame.
- Pridáme psyllium – radšej postupne a menej, aby bola konzistencia podľa vašich predstáv. Poriadne premiešame.
- Omáčku podávame s fašírkami a prípadne aj s uvareným vajíčkom natvrdo.