Dva v jednom! Dva vláčne koláčiky spojené lahodným krémom.
Počas jesene mám pocit, že na mňa tekvicové recepty o chvíľku vyskočia aj z chladničky! Sú všade! Sociálne siete plné fotiek oranžových polievok, čízkejkov, placiek… A v obchodoch je ťažké o tekvicu nezakopnúť.
Hovorím si, niečo na tom musí byť, že sú také obľúbené. Tekvicovú polievku milujem, to je pravda. Čo tak skúsiť tekvicu na sladko a upiecť tekvicové sušienky? Áno, to bol pôvodný plán. Nuž ale človek mieni, rúra a recept mení. 😀 Aby ste si nemysleli, mne sa často stáva, že mi niečo v kuchyni nevyjde.
A tak mi namiesto chutných chrumkavých sušienok vyšli z rúry vláčne koláčiky. Mäkké a od keksíkov na míle ďaleko. Bolo mi ľúto ich vyhodiť, lebo chuťovo boli super a trošku nezvyčajné! Lenže kto by jedol tekvicové placky len tak? Niečo tomu chýbalo!
Vyšľahala som lahodný vanilkový krém a bolo to to pravé orechové. Vzhľadom pripomínajú oranžové laskonky, či zmrzlinový sendvič. Nevedela som im vymyslieť ani ten správny názov. Sú to jednoducho koláčiky s príchuťou jesene 🙂
Na 8 koláčikov budeme potrebovať:
Koláčiky
- 270g uvarenej tekvice hokkaido
- 2 PL kokosovej múky
- 1 vajíčko
- 1 ČL mletej škorice
- ½ ČL kardamomu
- ⅓ ČL mletého zázvoru
- 50g vlašských orechov
- 2 PL masla
- keto sladidlo podľa chuti – nemusí byť!
Krém
- 100g mascarpone
- 200ml šľahačkovej smotany (min. 33%)
- vanilka/vanilkový extrakt podľa chuti
Postup:
- Uvarenú a vychladnutú tekvicu rozmačkáme v miske vidličkou na kašu.
- Orechy pokrájame nadrobno a všetky ingrediencie zmiešame s roztlačenou tekvicou.
- Rukami tvarujeme malé ploské koláčiky, cca 16 kusov, ktoré ukladáme na plech pokrytý pečiacim papierom.
- Pečieme asi 30 minút na 180°C. Koláčiky budú aj po upečení jemné a vláčne.
- Medzitým si pripravíme krém. Do misky dáme mascarpone a šľahačkovú smotanu a ručným šľahačom vyšľaháme do tuha. Jemne vmiešame vanilku, či vanilkový extrakt podľa chuti.
- Upečené koláčiky necháme vychladnúť. Následne popárujeme a spojíme krémom. Skladujeme v chladničke.