Čo patrí k Vianociam viac ako vôňa perníkov?
Stále sa držiac hesla, že Vianoce ma tento rok neprekvapia, rozmýšľam už teraz, v novembri, aké koláčiky budú tróniť na tom novom koláčovom stojane, čo som si kúpila. Pomaly, ale isto sa mi začínajú rysovať favoriti tejto zimy 😛
Keď som prvýkrát akousi „náhodou“ vytvorila recept na domáce Bounty tyčinky, nečakala som, že si ho toľkí obľúbia. Popravde však jeho obľúbenosti pripisujem fakt, že je super rýchly a super jednoduchý, bez žiadnych špeciálnych ingrediencíí, ktoré ani neviem vysloviť 😀 (xanta…čo?)
Keď si Bounty tyčinky minule (zasa!!!) Adam vypýtal, počúvala som akurát Mariah Carey a jej „All I want for Christmas“, takže si viete predstaviť stupeň mojej vianočnej nálady. Tak som sa rozhodla, že aj Bounty tyčinky oblečiem do vianočného šatu. A vyšlo to!
Recept zachováva moje štyri základné požiadavky na vianočné koláče – je jednoduchý, z obyčajných ingrediencií a super rýchly. (Veď kto má čas na zdĺhavé vypekanie? No ja určite nie, hihi.) No a samozrejme musí chutiť ako Vianoce. 🙂 A čo k sebe ide viac ako vôňa perníkov a Vianoce?
Osobne si myslím, že vôbec žiadne umelé sladidlo nepotrebujú, pretože sú lahodné aj bez neho. Navyše, ak nemáte po ruke čokoládu, nezúfajte. Obaľte guľky v kakau zmiešanom so škoricou-budú ešte vianočnejšie 🙂
Úžasná čokoláda, voňavé perníkové vnútro a na záver chrumkavá opražená mandľa. To je pre mňa kombinácia týchto Vianoc. Skúste a neoľutujete! Teda možno oľutujete…že ste ich neurobili trikrát viac!
Na cca 12-15 guličiek budeme potrebovať:
- 100g mascarpone
- 5 PL strúhaného kokosu
- 2 PL mandľového masla
- 2-3 ČL perníkového korenia bez cukru
- 1 ČL strúhanej pomarančovej kôry – nemusí byť
- 12-15 ks mandlí
- keto sladidlo podľa chuti – nemusí byť!
- 50g horkej čokolády (min. 85%)
- 1 ČL kokosového oleja
TIP: Ak nenájdete perníkové korenie bez cukru, vyrobte si vlastné! Postačí škorica, drvené klinčeky, trošku mletého zázvoru, sušenej pomarančovej kôry a badiánu.
TIP: Perníkové guličky nemusíte obaľovať v čokoláde. Stačí zmiešať práškové kakao (3 PL) a mletú škoricu (1 PL) a guličky obaliť v kakaovo-škoricovej zmesi.
Postup:
- Mandle vložíme do vyhriatej rúry (180°C), alebo na panvicu a opekáme približne 5-8 minút. Pozor, aby nezhoreli. Necháme vychladnúť.
- V miske zmiešame kokos, mascarpone, mandľové maslo, perníkové korenie, pomarančovú kôru a prípadne sladidlo.
- Zo zmesi formujeme malé guličky – do vnútra vložíme upraženú mandľu.
- Guľky dáme do chladničky aspoň na 20 minút vytuhnúť.
- Medzitým si pripravíme čokoládu, ktorú si roztopíme s kokosovým olejom.
- Vytuhnuté guľky obalíme v roztopenej čokoláde, ozdobíme podľa nálady (ja som použila sušené ružové lupienky a jedlé zlato) a dáme zachladiť na ďaľších 30 minút.