Palacinky sú neoddeliteľnou súčasťou dokonalých nedeľných raňajok do postele. A čo tak palacinky bez cukru a bez múky?
Keď sa povie slovo „palacinky“, snáď každý si predstaví sladučké cesto, čokoládu, ovocie a kopu šľahačky. Ideálne počas krásneho víkendového rána prinesené na tácke do postele.
Víkend alebo nie, palacinky potešia na raňajky, ako dezert po dobrom obede, alebo len tak, pre radosť. Milujú ich deti, aj dospelí. A mám dobrú správu! Takéto potešenie si netreba odopierať. Nikdy. Ale keby ste predsa len chceli zdravšiu verziu, skúste tieto palacinky bez múky.
Tieto palacinky bez múky sú plné bielkovín, sú bez cukru a dajú sa pripraviť na tisíc spôsobov. Na panvici sa ľahko obracajú, upečené sú krásne jemné, dajú sa zrolovať (čo pri iných lievancových receptoch nie je celkom možné) a nemajú vajíčkovú pachuť. Navyše sú tak jednoduché!
Skúste ich naplniť čokoládovou ganážou, malinovým chia džemom alebo orieškovým maslom. A nezabudnite ozdobiť kopou lahodnej šľahačky.
Garantujem vám, že ich zaradíte medzi svoje obľúbené pochúťky. A vaše deti taktiež!
Na 2-3 porcie budeme potrebovať:
- 4 vajíčka
- 200g cottage cheese (vysokopercentný)
- 1 ČL vlákniny (psyllium)
- ¼ ČL škorice
- sladidlo podľa chuti – môžeme vynechať!
- maslo / kokosový olej
Postup:
- Vajíčka a cottage cheese dáme do misky a dobre premiešame. Nemusíme používať mixér – hrudky z cottage cheesu nebude v palacinkách cítiť.
- Pridáme vlákninu a škoricu, zmiešame a necháme 3-5 minút odstáť, kým cesto trošku nezhustne (vďaka vláknine).
- Na rozpálenú panvicu dáme maslo alebo kokosový olej podľa potreby a formujeme malé palacinky. Opekáme 3-4 minúty z každej strany na strednom ohni.
- Servírujeme napríklad so šľahačkou, orieškovým maslom alebo domácim malinovým chia džemom.